Eljárásrend a 2021/2022-es tanévben elrendelt járványügyi készenlét idejére

Jelen intézkedési terv módosításig, vagy visszavonásig érvényes.

Az egészség megőrzését célzó intézkedések, jogszabályok, kiadott utasítások, irányelvek betartása mindenki számára kötelező.

  1. Az intézmények látogatása, rendezvények, kirándulások.

1.1. A nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek/tanuló látogathatja. Az oktatásban és nevelésben, illetve az intézmények működtetésében csak egészséges, tüneteket nem mutató dolgozó vehet részt.

Az a gyermek/tanuló, vagy pedagógus, aki bármilyen betegség miatt otthon maradt, a háziorvos, kezelőorvos igazolásával vagy kórházi zárójelentéssel mehet újra az intézménybe. Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó határozatot szükséges bemutatni.

1.2. Szülő, kísérő nem léphet be az iskolába, csak az intézményvezető előzetes engedélyével.

1.3. Előzetesen bejelentett hivatali ügyintézés céljából érkezőknek az intézményben maszk viselése kötelező. A titkárságon kizárólag egy személy tartózkodhat az ügyintézés során.

1.4. A tanítási órákon, foglalkozásokon a maszk viselése a felső tagozat diákjainak és a pedagógusoknak kötelező. Minden más közösségi térben a maszk használata gyerek és felnőtt részére egyaránt kötelező. (Kivétel: az udvaron, valamint étkezés közben.)

1.5. A testnevelésórákat az időjárás függvényében lehetőség szerint a szabadban tartjuk. A megfelelő öltözékről a szülőknek kell gondoskodniuk.

1.6. Osztálykirándulások, egyéb programok csak az intézményvezetővel történt előzetes egyeztetés után szervezhető.

1.7. 2021. november 15-től az intézménybe lépéskor a testhőmérséklet mérése és a kézfertőtlenítés kötelező.

  1. Egészségügyi szempontból biztonságos környezet kialakítása

2.1. A bejáratoknál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt biztosítunk, annak használata kötelező. Az intézménybe érkezéskor, étkezések előtt és után mindenki alaposan mosson kezet, vagy fertőtlenítse a kezét.

2.2. Kiemelt figyelmet kell fordítani az alapvető higiénés szabályok betartására. A megfelelő védőtávolság betartása különösen fontos a büfék, étkezők, mosdók területén.

2.3. Szülő és a pedagógus a gyermeknek tanítsa meg az ún. köhögési etikettet: papírzsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor.  A használt zsebkendőt a szemetesbe ki kell dobni, alaposan kezet kell mosni. 

2.4. A szülő köteles gondoskodni arról, hogy a gyermekénél legyen elegendő mennyiségű papírzsebkendő és legyen náluk maszk.

2.5. A kialakult helyzetre való tekintettel az intézményekben 2021. november 1-jétől kötelező a foglalkoztatottak és a gyermekek, tanulók testhőmérsékletének mérése érkezéskor. A döntés értelmében foglalkoztatott, illetve nagykorú tanuló csak akkor mehet az intézménybe, ha az érkezéskor mért hőmérséklete nem haladja meg az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket (37,8˚C). Kiskorú tanuló, illetve gyermek esetén, ha testhőmérséklete az ismételt mérés alapján is eléri vagy meghaladja ezt a mértéket, a többi gyermektől, illetve tanulótól el kell különíteni, és erről a szülőt vagy a törvényes képviselőt haladéktalanul tájékoztatni kell.

  1. Tanulói hiányzások kezelése

3.1. A gyermek/tanuló távolmaradásával kapcsolatos valamennyi szabály a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012.(VIII.31.) EMMI rendeletben foglaltak szerint érvényesek, azok betartása szerint szükséges eljárni.

  1. Teendők beteg személy esetén

4.1. Amennyiben egy gyermeknél, pedagógusnál, vagy egyéb dolgozónál fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az iskolaegészségügyi orvost, aki az érvényes eljárás szerint dönt a további teendőkről. Gyermek esetén a szülő értesítéséről is gondoskodni kell.

4.2. Amennyiben felmerül a COVID19 fertőzés gyanúja, fontos, hogy megfelelő felkészültséggel rendelkező egészségügyi dolgozó kerüljön értesítésre. A háziorvos, házi gyermekorvos, illetve a kezelőorvos jogosult a COVID19 fertőzés gyanújáról nyilatkozni. Amennyiben fennáll a gyanú, nekik kötelességük az NNK által kiadott, aktuális eljárásrendnek megfelelően ellátni a beteggel kapcsolatos teendőket.

4.3. A gyermek az iskolába kizárólag orvosi igazolással térhet vissza, melyet az intézmények el kell fogadnia, azt saját hatáskörben nem bírálhatja felül.

Az intézkedési terv a közzétételtől érvényes. Kérem a szülőket, pedagógusokat a járványügyi óvintézkedések során gondoskodjanak a fentiek érvényre juttatásáról.

            Segítségüket és együttműködésüket előre is köszönöm!

 

Tököl, 2021. 11. 15.

                                                                                               Giczi Miklós

                                                                                            intézményvezető

Kategória: Hírek | A közvetlen link.