Idősek világnapja projekthét a napköziben október 1-5

Október első hetében az idősek világnapja alkalmából a témához kapcsolódó projekthetet tartottunk a napköziben. Mivel a gyerekek a legtöbb tapasztalatot az idősekkel kapcsolatban saját nagyszüleik révén szerzik, ezért a családot is beemeltük a projektbe.

A nevelői beszélgetések során szóba került az idősek világnapjának kialakulása, hogy mióta ünnepeljük, mi célból. Megbeszéltük, hogy az idősek miben tudnak segíteni a fiataloknak és milyen tapasztalatokat tudnak átadni. Valamint, hogy a gyerekek miben tudnak segíteni az idősebbeknek és hogyan kell velük beszélgetni.

A kulturális foglalkozásokon az idősekről és a családról szóló verseket olvastunk (Kosztolányi Dezső: Intés az öregek tiszteletére, Fecske Csaba: Családom), valamint a 3-4. osztályosok fogalmazást írtak a nagyszüleikről és ezeket felolvasták a többeknek.

A technikai foglalkozás keretében családfát készítettünk a tanulókkal. Ennek kapcsán a diákok jobban megismerték családjuk történetét. Volt aki nem is a kapott sablont töltötte ki, hanem saját családfát alkotott, amin még a dédnagyszülőit és nagybátyait, meg nagynénjeit is feltüntette. Valamint színezőket is készíttettünk a témához kapcsolódóan. Az elkészült alkotásokat és fogalmazásokat kiraktuk a faliújságra.

Minden osztályból két tanuló, valamint az elsősök és két napközis nevelő ellátogatott a közeli öregotthonba, ahol kis műsort adtak az ott élő időseknek. A műsor versei: Faltysné Ujvári Anna: Nagymama, Fecske Csaba A nagymamánál, Hárs László: Milyenek a nagyapák?, Gyerekek, gyerekek. Ajándékot is vittek nekik, ami nem más volt, mint általunk készített rózsák. Mind a kollégák mind a gyerekek beszámolója alapján a műsor nagy siker volt és az idősek nagyon örültek az ajándékoknak is.

A komplex foglalkozás keretében megnéztük a Coco című animációs filmet. Ez a film nagyon jól kapcsolódott a témához, hiszen a család fontosságáról szólt és arról mennyire fontos, hogy tisztában legyünk az őseinkkel. A tanulók nagyon élvezték a filmet és utána meg is beszéltük ezeket a tanulságokat.

 

 🙂

Kategória: Hírek | A közvetlen link.