Comenius – Zágráb

« Vissza

Comenius Iskolai Együttműködések program
Tököl – Zágráb
2014. április 1-10.
„Tradicionalne dječje igre i plesovi Hrvatske i Mađarske“
„Horvátország és Magyarország tradícionális gyermekjátékai és táncai“

A zágrábi „Prečko“ Általános Iskolával indított közös projektünk az Európai Unió „Comenius“ Iskolai Együttműködések program keretein belül került megrendezésre, mely projekt két éven át tart, 2015. szeptemberéig. Az első részét a horvátok vállalták, így mi vendégeskedtünk Zágrábban 10 napot. Repülővel utaztunk Zágrábba, mely már önmagában is felejthetetlen élmény volt tanulóinknak. A repülőút mindössze 50 percig tartott, gyorsan Zágrábba értünk ahol már türelmetlenül vártak minket barátaink és kollegáink, Stela Sučić és Petra Španović tanárnők. Miután az iskolába értünk megtekintettük az üdvözlésünkre készült ünnepi műsort. Az iskola igazgatónője Jadranka Oštarčević asszony és Bende Edmond köszöntő szavai után ebédeltünk, majd minden magyar diák megkapta az „új családját“ és horvát vendéglátóját aki egy-egy horvát diák volt. Diákjaink először megszeppenve mentek el a családokkal, de idővel feloldódtak és nagyon pozitív élményekkel gazdagodva mesélték el az eseményeket. Nyelvileg nagyon sokat jelentett ez a tíz nap a gyerekeknek, rá voltak kényszerítve a horvát nyelv használatára. Mindannyian tudjuk, hogy nyelvet tanulni hosszú folyamat, a legtöbbet tanulni pedig az adott országban és az adott idegennyelvi környezetben lehet. A tíz magyar tanuló és a tíz horvát tanuló közös tanulásban, programokban vett részt, és annyira megszokták egymást mintha egy különálló osztály lennének. Különböző hasznos programok vártak ránk, mint például: horvát nyelvóra, horvát történelem óra, kézműves foglalkozás, ének-zene óra és rendszeres táncpróbák. Énekeket és táncokat tanultak diákjaink, melyek a „Jurjevo“, azaz „György-nap“ népszokásaihoz és hagyományaihoz kapcsolódtak. A gyerekek rengeteget tanultak, fáradtak voltak, de nagyon jól érezték magukat. Az egész zágrábi projekt zárásaképpen műsort adtak amelyben bemutatták a közösen tanult dalokat, táncokat, színdarabot és képekkel illusztrálva mutatták be a közönségnek mi mindent tanultak az elmúlt tíz napban. Kirándulásokon is részt vettünk: „Jarun“ Lovasklub, bejártuk Zágráb belvárosát, a Horvát Országgyűlés vendégei voltunk, a Városi Hivatalban Slavko Borac tanácsos úr fogadott bennünket és találkoztunk Jadranka Kosor volt miniszterelnökkel is. Veliki Tabor-ba utaztunk ahol egy gyönyörű magyar vonatkozásu várkastélyt is megtekinthettünk, Kumrovec településén Josip Broz Tito szülőházában jártunk, és a vállalkozó szelleműek kipróbálhatták a fazekas mesterséget is. Elutaztunk Marija Bistrica zarándokhelyre, mely messzeföldön híres a templomáról majd egy mézeskalács szív manufaktúrát látogattunk meg. A zágrábi Néprajzi Múzeumban Horvátország népviseleteiben gyönyörködhettünk, a „Trešnjevka“ városrészben megrendezett gyermek táncfesztivált is megnéztük melynek rendezője Goran Knežević nemzetközi hírű gyermektánc koreográfus volt.

Esténként, mikor a gyerekek a családoknál voltak, mi felnőttek szintén találkoztunk és ekkor volt időnk arra, hogy eszmecserét folytassunk az iskolai munkáról és horvát nyelvről. Dobóczky Józsefné és Bende Edmond, egy apartmanban voltunk elszállásolva, így csak napközben találkoztunk a gyerekekkel. Mi felnőttek a Horvát Televízió Tamburazenekarának koncertjére is elmentünk melynek címe „Jazz u ozračju tambure“, vagyis „Jazz a tambura hangzásvilágában“. Nagy élmény volt hallgatni a tamburásokat Siniša Leopold vezetésével, mivel egy teljesen újfajta hangzásvilágot ismerhettünk meg.

A projektben résztvevő tököli diákok:

Gergics Lili, Csurcsia Péter, Magyarics Bence, Kalapács Márk, Tóth Balázs, Heim Zsombor, Sárácz Tijána, Áschin Margaréta, Nagy Kata, Kis Barbara

Kísérők: Dobóczky Józsefné, Bende Edmond

A projekt előmunkálataiban és lebonyolításában rengeteget segített: Gergicsné Klenik Judit. Köszönet neki a sok segítségért!

A projektben résztvevő horvát kollégák: Jadranka Oštarčević, igazgatónő, Stela Sučić, Zinka Brekalo, Petra Španović, Nina Knežević, Ivana Radačić, Željko Mak, Rajka Ramić, Mandica Pezelj. A tíz nap gyorsan eltelt, nehéz szívvel indultunk haza. Könnyek között búcsúztak el a horvátok a magyaroktól és nagyon megható volt, hogy diákjaink nem akartak hazajönni. Már türelmetlenül várjuk a jövő évet, amikor zágrábi barátaink meglátogatnak bennünket Tökölön.

Partneriskolánk internetes honlapja, melyen információkat és képeket találhatnak a Comenius projektről:
www.os-precko-zg.skole.hr

Az Európai Unió hivatalos honlapja:
www.europa.eu/index_hu.htm