Határtalanul! Tanulmányi kirándulás 2018.

Határtalanul! Tanulmányi kirándulás 2018.

írta Sinka Laura 7.b

 

Az idei tanévben sikeresen pályáztunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Határtalanul! programra, melynek  keretén belül egy izgalmas, tartalmas tanulmányi kirándulást tehettünk Erdélyben. A pályázat a „Királyok és fejedelmek útján Erdélyben” címet kapta.

Az utazás előkészítése több feladatot is tartalmazott:

– A Pesti Magyar Színházba látogattunk, ahol Arany János balladái című előadást néztük meg, a költő megzenésített verseit adták elő, erről később rajzokat is készítettünk

– Beszámolókat írtunk Erdély népességéről, nevezetességeiről és fejedelmeiről

– Adományt gyűjtöttünk a Dévai Szent Ferenc Alapítvány diákjainak

1.nap

Reggel 6 órakor indultunk az iskolánk elől. A határt átlépve első állomásunk Nagyszalonta volt, Arany János szülőházában tettünk látogatást. Itt csatlakozott hozzánk idegenvezetőnk, Zoli bácsi. Nagyszalonta várának őrtornya, a Csonka torony előtt csoportképet készítettünk. Innen Nagyváradra utaztunk, ahol sétát tettünk a városközpontban. A római katolikus székesegyház előtt Szent László király szobrát is megcsodálhattuk. Tovább indultunk a Királyhágóra, ahol egy rövid pihenőt tettünk, majd késve és nagyon fáradtan érkeztünk meg szállásunkra, Torockóra.

2.nap

Reggeli után elindultunk Torda fő látnivalójához, a sóbányába, mely bekerült a világ 25 leghihetetlenebb látványossága közé. A bánya több emelet mélyen helyezkedik el. Fa lépcsőkön vagy egy panoráma lift segítségével lehet bejárni. A benti hőmérséklet 10-12 Celsius fok, a levegő magas páratartalma és egyenletes hőfoka az asztmások, allergiások gyógyulását segíti elő. A sóbányában egy kisebb templom, egy óriáskerék, teke- és golfpálya, biliárdasztal, valamint egy csónakázó tó is helyet kapott. A bányában az egyik terem a Visszhang nevet viseli, mert alakjából adódóan a kiadott hangok többszörösen visszaverődnek. Az ALKOHOL szó kiáltásával, a HOL, HOL, HOL visszhang hallható. Ez mindenkinek nagyon tetszett! Utunkat folytattuk Kolozsvárra, ahol Hunyadi Mátyás és Bocskai István szülőházát, a Szent Mihály templomot és Mátyás király lovasszobrát tekintettük meg. Következő megállónk a Tordai-hasadék volt, ahol ránk sötétedett, majd visszatértünk szállásunkra.

3.nap

Ezt a napot egy kis sétával kezdtük, ami a torockói Néprajzi Múzeumba vezetett. Az itt élt emberek életét bemutató kiállítás megtekintése után Torockószentgyörgyre utaztunk tovább. Itt felsétáltunk a Székelykő hegyen, a Várkő magaslaton álló vár romjaihoz. Ez egy nagyon fárasztó séta volt. A Székelykő arról is nevezetes, hogy általa Torockón kétszer kel fel a nap, mert a faluból nézve miután felkel, hirtelen eltűnik a magas Székelykő mögé, majd újra előbukkan. Innen a busz Nagyenyedre vitt minket, a Bethlen Gábor fejedelem által alapított református kollégiumhoz. Ezt megtekintve továbbutaztunk Gyulafehérvárra, a fejedelemség hajdani központjába. Itt koszorút helyeztünk el elhunyt uralkodóink sírhelyénél. Késő délután volt már mikor Dévára érkeztünk a vendégszállásra. A Szent Ferenc Alapítvány diákjaival közös estet töltöttünk, amikor is kiselőadást tartottunk, majd átadtuk a részükre hozott ajándékainkat, adományainkat. Az estét egy jó hangulatú focizással zártuk a vendéglátóinkkal.

4.nap

Számomra a legjobban várt program következett, ugyanis ezen a napot utaztunk Vajdahunyadra, a Hunyadi-Bethlen várkastélyhoz. Vajdahunyad vára Erdély legimpozánsabb és leglátványosabb, teljesen épen maradt középkori vára. Négy pilléren nyugvó fahídon lehet közvetlenül bejutni a kastélyba. Az udvarból nyílik a lovagterem, ahol középkori fegyverekből álló kiállítás nézhettünk meg. A bejárattól balra található a Mátyás-loggia, amelyben Mátyás király lakott. A nem túl jó állapotú freskóképeken a Hunyadi család életének egyes jeleneteit láthattuk. Kirándulásunkat Feredőgyógyi meleg vizű vízesése felkeresésével folytattuk, majd a Piski arborétumban sétáltunk. Szállásunkra tartva még megálltunk Déva vár maradványainál, mely Erdély egyik első királyi vára volt.

 5.nap

Reggel először Marosillye községbe látogattunk el, Bethlen Gábor szülőházához. Következő úticélunk a történelmi Magyarország egyik legfontosabb Mária-kegyhelye, az impozáns, barokk, kéttornyú máriaradnai kegytemplom. A környékbeliek szerint csodák helyszíne a régmúlt idők óta. Utolsó erdélyi állomásunk Arad volt, ahol egy rövid sétát tettünk, majd az Aradi-vértanúk emlékművénél elhelyeztük virágainkat és utána elindultunk Magyarországra.

 Gyorsan eltelt ez az öt nap. Rengeteg élménnyel tértünk haza. A buszon töltött idő is mindig jól telt, mert Zoli bácsi szórakoztatott minket vicceivel. Köszönjük Miklós bácsinak (az iskolánk igazgatójának), Orsi néninek, Lilla néninek (a 7.a és 7.b osztályfőnökeinek), akik munkájukkal segítették, hogy ez az utazás létrejöhetett.

Kategória: Hírek | A közvetlen link.